Vill du baka sött utan strösocker så är Sukralos ett utmärkt sötningsmedel
I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är dock inte hela tiden så lätt att upptäcka rätt medel därför att de skilda varianterna har lite annorlunda egenskaper och därmed passar skilda ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är alldeles utan kalorier. Det här är ett medel som kan användas för bakning men det är angeläget att förstå hur man ska nyttja det på korrekt sätt.
Vad är egentligen sukralos och är det säkert att nyttja?
En orsak till att man gärna använder sig av sukralos för att söta skilda bakverk samt livsmedel är att det här är ett medel som är sötare än flera andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som likaså används för att söta utan att tillföra kalorier.
Sukralosen framställs från fullkomligt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med många fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning eftersom det går att hetta upp. Det är likaså för den skull som sukralosen är ett så bra val då du vill inta bakverk men hålla vikten.
Precis som med så mycket annat i livet så ska man icke uppförstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen orsak till att frukta sukralosen. Den är pålitlig att använda och det I synnerhet i bakverk och godis som man gör hemma.
Sukralos kan däremot vara komplicerad att hitta i butiker men finns på internet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.
Andra former av sötningsmedel som likaså kan vara av intresse
Den som börjar med en diet där socker skall uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron och melon) som används i åtskilliga kända sötningsmedel som till exempel sukrin. Ifall du testat sukrin i kaffet så måhända du rynkar på näsan och det är inte så konstigt, jämfört med sukralosen så är erytritolen inte lika stark.
Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Detta är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså därför som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av massor tandläkare som ett substitut till godis med socker.
Något som är hisnande med xylitolen är att den inte endast ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan även begränsa tillväxten av en del bakterier och det här kan resultera I att ett barn inte får öroninflammation!
Det här kan vara bra att vara medveten om om man är förälder till att barn som ofta har problem med öronen och som skulle kunna behöva något gott och nyttigt att förebygga detta med.
Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har bristfällig smak. Stevia har en egendomlig lakritsliknande bismak som flertal tillverkare försöker dölja med att tillsätta smakämnen. Flertal sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så illa att man brukar blanda många annorlunda i ett försök att få bättre smak. Vissa sötningsmedel tål ej värme alternativt minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är dyr) och näst bäst Erytritol.
Men hur nyttigt är det egentligen att substituera sockret?
Det är ej längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska tänka på att det ej jämt är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och det här kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.