Väsentlig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert samt oechslevikten
I boken Hemmaframställning av Vin som är skriven av Kjeld Erlandsen så ges flera goda tips. Bland annat finns det noggrant beskrivet om viss essentiell utrustning. För den oinvigde kan det självfallet vara bra att ha koll på vissa specifika attiraljer som krävs. Speciellt är det på sin plats att uppmärksamma hävert samt oechslevikten.
För att förenkla omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert består av ett par rör, en slang tillsammans med tillhörande slangklämma, för att ha möjlighet att sluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir flexibel åt alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp cirka 5 cm hög som innebär att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.
Häverten ska föras ned ¾ i vinet och därnäst ska jäskärlet varsamt lutas innan häverten sänks ner helt å hållet.
Det är betydelsefullt att varje gång göra rent häverten efter bruk. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan bringa risk att smitta vinet med bakterier. Besök Brännvin
Till och från händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen ifall de placeras i 70 grader hett vatten. Därefter kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.
En del kanske inte menar att en del mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är oechslevikten. Det är en flytvikt som används för att räkna ut kvantitet socker samt extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser bort utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha förbindelse med botten.
Även ett mätglas är alltså nödvändigt och bör vara nog stort så att oechslemätaren ges utrymme. En tillräcklig mängd på mätglas brukar vara 100 ml. Det är viktigt att ha i åtanke att det inte varje gång är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Skilda frukter samt bär består av annorlunda mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.