Utrustning för hembryggning av vin
Det är nu för tiden ingalunda besvärligt att frambringa sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller god kvalitet.
Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara rejäl. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning som har ett jäsrör.
Den som använder sig av en fulländad vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovan nämnda redskap. Det finns så klart mängder av övriga redskap och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp massor råd.
Kjeld betonar även hur viktigt det är med hygien. Allt som kommer i kontakt med vin och frukt måste vara rent. Länk till mer info Slush
All utrustning måste vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allting sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar samt avfettar på samma gång. Det är därjämte två medel som är helt ofarliga att använda.
För att erhålla bäst verkan ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noggrann sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går dessutom att använda soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det innebär större svårigheter att spola av. Tänk även på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noggrant) kan påverka syran i frukten.
Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går förträffligt. Tänk bara på att vara grundlig med att kontrollera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan ge missfärgning och bismak till vinet.
När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det naturligtvis en fördel att ha goda förutsättningar för att förenkla arbetet. En bra och skarp kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn funkar utmärkt till päron. På så vis tar det inte alls lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan använda skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer därför att det är utrustning som delar frukten alldeles för mycket.