Spännande att brygga eget vin
Vin är en av favoritdryckerna hos flertal personer. Det finns antika seder av framtagning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.
Det har därjämte blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera säger att det är ett utmärkt tillfälle att personligen ha chans att utröna annorlunda vinsmaker. Den som aldrig tidigare bryggt vin från grunden kan med fördel begagna sig av en komplett vinsats. Ifall samtliga instruktioner följs utförligt så kommer också nybörjaren lyckas och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.
En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav experimentera fram nya recept under processens gång. I enlighet med EU:s definitioner så får vin i klassisk bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, uteslutande kallas vin ifall vinmusten innehåller pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver emellertid ej leva upp till de kraven, och det med fördel. Det ger potential att prova att tillverka vin på massor olika bär samt frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.
Det första man ska tänka på före man sätter igång med hemmabryggningen är att inspektera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man inte råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan ombilda vinets smakkaraktär avsevärt. En annan oerhört betydelsefull del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är fräscht.
För att vara på den säkra sidan ska man rena sitt vatten med aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Kolets duglighet att rena beror på kvalitativa aspekter som kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur. Klicka Här för mer info Snaps
Sila vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen bör förekomma i rumstemperatur. Aktivt kol finns att köpa genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.
Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och bilda vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen inte ska vara för små. Ett vattenlås ska vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det tenderar att blidas skum under jäsningen de första dagarna och ifall hinken inte är nog omfattande kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.
När förjäsningen är klar ska vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska förekomma. Jäshinken måste nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.
Oechslemätare är också en mycket betydande del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att dosera sockerhalten i musten. Även ett mätglas ska finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara nog.
Stundvis är det faktiskt inte bara sockerhalten som genererar utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar därför utslaget olika.
Ta alltid regelbundna prover med oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en betydlig roll under bryggningens gång. Ett råd är att mäta upp tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ned oechslemätaren för att läsa av värdet.
Anteckna samtliga värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så vis undviker man att bli häpen över vinsmaken i slutändan. Men man bör naturligtvis inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet stundtals och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.
I det sista momentet av jäsningen får vinet stå i jäskärlet i ca 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ytterligare en gång.