Saigonkanel och LCHF
Ett nytt hett diskussionsämne i lågkolhydratsvärlden är Saigonkanel, som visar uppenbara tendenser på att ha ketosoptimerande egenskaper.
Vad är LCHF?
LCHF betecknar Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft enormt genomslag i Sverige framför allt, men också i övriga delar av världen. Denna diet påbörjas mestadels av folk som vill gå ner i vikt, men är gynnsam även för folk som önskar gå upp i vikt, som har problem med blodsockerbalansen alternativt med sockerberoende snabb bantning tips
.
Egentligen mår alla gott av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen fastställts i en djupgående och oberoende analys. Man antar då att antalet LCHF:are kommer att öka till antalet och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.
Det finns väldigt många olika tappningar av LCHF, en del kör LCHF OCH endast naturliga råvaror, samtidigt som andra helst gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar relativt mycket mellan olika LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Ska man äta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater dagligen? Eller möjligtvis ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett mycket svårt mål att nå, då får man leva på rent fett samt protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är generell bland de som önskar gå ner i vikt raskt och effektivt, men också här ges väldigt lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som intar upp mot 50 gram kolhydrater per dag, så kallade liberala LCHF:are.
Vad som förenar samtliga dessa är en föreställning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater samt att ketos är ett tillstånd man helst låter kroppen uppgå i.
Vad är ketos?
Ketos är det tillstånd man försätts i när glukosen upphör i blodet. För att förse den med energi tvingas kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att ta energi från lagrat fett före andra alternativ. När kroppen befinner sig i ketos, dvs. när den intar rejält med fett och protein och otroligt få kolhydrater, så bränner den kroppsfettet i mycket högre omfattning än annars.
Det finns de som inte ordentligt uppnår ketos, hur mycket de än anstränger sig för att utesluta kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som nyligen visat sig är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de tillsätter kanel till sin dagliga kost. Saigonkanel har dessutom visat sig ge definitivt störst verkan.
Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna
I det centrala Vietnams begsområden växer Saigonkanel. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi i regel hittar i livsmedelsbutikerna. Den är ganska stark, men inte tillnärmelsevis så stark som Saigonkanel. En aning Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen påbörjas ordentligt.
Vad har Saigonkanelen för positiva effekter vid en LCHF-diet
Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen reducerar utsöndringen av insulin, som arbetar för att förvara energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent läge. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge verkan, men man kan äta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några farliga bieffekter.