Saigonkanel maximerar fettförbränningen
Saigonkanel och annan kanel
I Vietnam odlas en kanel som är enormt rik på arom och som har hälsofrämjande egenskaper – nämligen Saigonkanel som är tätt besläktad med Kassiakanel.
Låt oss begrunda begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi normalt stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik på smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar även ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för höga doser.
Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, och har ljusare kulör. En stång av Ceylonkanel är endast rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.
Saigonkanel är på flera sätt lik Kassiakanelen, men är samtidigt starkare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Begränsar man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det räcker dock gott och väl för att få de hälsosamma effekterna.
Blodsocker och fettförbränning
Människokroppen mår som bäst när blodsockret är i balans. Det finns skilda sätt att se till så att det händer och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av föda med lågt GI och även fullständigt avstå ifrån kolhydrater är alla gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott skick – och blodsockret under kontroll.
Ett annat sätt är att inta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går mer långsamt samt att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av flera enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en utomordentlig början på dagen därför att den stimulerar.
En balanserad blodsockernivå är i sig lyckosam för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.
LCHF och Saigonkanel
Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter såsom LCHF eller Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man erhåller en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen innebär även att energi lättare lagras i muskelmassan, ungefär på samma sätt som insulinet gör när man tränar och intar kaloririk mat.
Dosering av Saigonkanel
Det är viktigt att man har koll på vad man sätter i sig – och i vilken mängd. Det innefattar allt man äter, så också kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som bidrar till samtliga dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är likaså rikt på kumarin, som inte är lika hälsosamt, framför allt kan kumarin ställa till det för levern om det överdoseras.
Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Uppenbara effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter oerhört små doser, så man måste pröva sig fram för att hitta en dos som passar en.