Så framställer du vin hemma
I Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin finns det massor goda tips och råd på hur man lyckas frambringa spännande viner hemma. Det är en viktig och uttömande bok som innehåller en hög grad av expertis. En del hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.
Erlandsen konstaterar att det skett en enorm utveckling inom vinframställningen hemma. Otaliga kunskaper och erfarenheter har ärvts från den etablerade vinindustrin. Och i regelbunden takt har även utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Flera nya ingredienser har därutöver tillkommit på marknaden som bidrar åt att berika vinframställningen. Särskilt har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det många hushåll som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?
Boken Hemmaframställning av Vin har som syfte att skildra vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den aningen mer erfarne. Boken kan även tjäna som gott underlag åt mångahanda vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.
Vinbryggning på egen hand innebär inte endast att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är verkligen trevligt att förfina sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt trevlig hobby.
Många ägnar sig åt matlagning i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används dessutom i tillagningen. Dock har flera resonerat att det till och från är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det givetvis mer utrymme att tappa i mer vin i maten eftersom en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte fundera så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en stänk nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.
Ett bra tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman många människor i bryggarlag. Det kan bli ett utmärkt tillfälle att ses och umgås, och hjälpas åt och byta erfarenheter sinsemellan.
Dessutom ger Erlandsen tips om att noggrant organisera vinprocessen. Det är betydelsefullt att skriva ner allt som ska användas och granska att den utrustning som ska användas är ren och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting saknas så kan det ju bli ganska förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så vis kommer allt komma i rätt ordning.
All utrustning som ingår i vinbryggningen har oftast någon form av bruksanvisning. Läs dessa noga för att spara massor misstag. Dessvärre är det många som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att ta reda på vad som eventuellt gick fel.
En annan mycket väsentlig del i processen är att skriva upp allt som tillsätts och när i processen det händer. Om någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal utmärkt för att spåra vad som möjligen kan ha gått fel. Klicka här för Akvavit
En bryggjournal kan självklart funka åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt utomordentligt vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.