Prova att göra bubbel vin
Att tillverka sitt eget mousserande vin kan vara en mycket komplicerad process om du väljer att göra det igenom den traditionella “Methode Champenoise”.
Cider vinsats finns på http://allt-fraktfritt.com/hembryggning-20.
Men det är en alternativ metod som skänker fantastiska resultat med ett minimum av ansträngning.
Även mousserande vin kan göras från en mängd annorlunda material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna.
Det är bäst att använda en god kvalitet alla druvor produkt för att göra champagne.
Man kommer att tarva en hydrometer innan man börjar tillreda din ”champagne”.
Dessa kan köpas ganska kap på internet.
Det är viktigt att utgångspunkten visar mellan 1, 070 samt 1, 080 och inte högre.
Därjämte ska du ett grundläggande hembryggningspaket för de initial bryggningsstegen.
Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), eftersom de skall fungera som en preliminär tryckhållare.
Man ska oxå en kapsyltång och ett litet antal hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning utav andra drycker kräver champagne flera faser).
1) Starta med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vit vin opp till slutet utav jäsningen.
2) Så inom kort jäsningen innehar upphört, begagnad hävert för att flytta vinet till en flexibel spann.
Vinet skall vara en del grumligt, om ej addera en del jästsediment från botten utav jäsningskärlet.
3) Tillverkar en lätt sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att göra denna sirap, värm en mix utav en del vatten och två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.
4) Rör om sockerlag, försiktigt men grundligt, i vinet.
5) Nästa steg är buteljering med hävert, deplacera vinet omedelbart till champagneflaskor använd endast flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att kunna hantera det tryck som byggs opp.
6) Ställ flaskorna lodrät på en sval plats i 3 månader.
Vinet skall vara färdigt nu med viss bottensats på botten, om inte låt stå i fler en månad alternativt tills det är kristallklart.
Sedan denna cykel låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att hjälpa hålla minska jästen när du häller upp.
När flaskorna skall öppnas är en emotionell ingrepp vari det större utav innehållet kan spruta ut om du ej gör det på rätt sätt.
Såframt du ej är en mästare på denna färdighet kan detta kanske vara ett bäst förslag:
Snabbhet är det väsentliga i denna ingrepp om man önskar behålla det större utav din mousserande vin.
Placera en tom mottagare på en vinkling före flaskan som du också vinklar samt ta bort locket på flaskan.
Det tar lång träning att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det idag är något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har ej skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som bas till detta, alla komplement för detta hittar man enkelt online. Länk till Kryddor och örtlikörer