Otaliga möjligheter med vinframställning hemma
Allt fler människor brygger sitt eget vin hemma Mycket tack vare att produkterna har utvecklats och utrustningen blivit bättre.
Processen som genomgås påminner i det stora hela om den traditionella vinframställningen. Dock så får vin i den traditionella bemärkelsen enbart kallas vin om det framställs på vindruvor, enligt EUs definitioner. När det beträffar vinframställning hemma så experimenteras det oerhört ofta med varierande slags bär och frukter.
Likt den traditionella vinframställningen så är det angeläget att hålla en hög hygienisk standard. Minsta förorening kan få stora konsekvenser för smaken på vinet. Det är inte endast utrustning som ska vara rent – dessutom är det betydelsefullt att vattnet som används till bryggningen är ordentligt fräscht. Gert Strand AB säljer allting från färdiga vinsatser till allehanda komplement som kan underlätta och förädla hemmaframställnigen. Bland annat säljer företaget så kallat aktivt kol som är fullständigt perfekt till att förädla vattnet före bryggning.
Fördelen med att inhandla färdiga vinsatser är att alla nödvändiga instruktioner finns. Och det är inte överdrivet svårt att lyckas med vinsatsen ifall instruktionerna följs utförligt.
Men att göra en helt egen vinsats öppnar upp åt att prova med varierande bär eller frukter och experimentera med olika jäst. Därutöver kan olika jäsningstider resultera i markanta smakskillnader.
En bra utgångspunkt är att använda sig av en brygghink som rymmer ca 30 liter. Det är viktigt att den är utrustad med ett vattenlås som är placerat vid gummit på hinklocket. Besök Ryggsprutor & Tillbehör
Skummet som bildas under jäsningen de första dagarna kan pysa via vattenlåset om hinken är för liten.
I första skedet förjäser man vinet och därefter ska det tappas om, och då krävs en större jäshink. Därtill behövs en sughävert för att tappa vinet från en hink till en annan.
En bestämt nödvändig attiralj är oechslemätaren som är till för att mäta upp sockerhalten i vinmusten som bildas under förjäsningen. Ett mätglas är dessutom nödvändigt och ska vara tillräckligt stort att oechslemätaren ryms. En lagom storlek på mätglas brukar vara 100 ml. Tänk på att det inte alltid är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Olika bär och frukter består av olika mängder extraktämnen som i sin tur kan variera utslaget.
Glöm inte att ta fortsatta prover av vinet med oechslemätaren under bryggningens gång. Ett råd är att mäta upp ungefär tre deciliter vin i ett litermått och fylla upp 100 ml med hjälp av mätglaset och sänka ned oechslemätaren – läs av värdet. Notera alla data och för in dem noga i en bryggjournal. Att inte ha koll på processen riskerar oväntade överraskningar i slutändan. Smaka således av vinet ofta och länge i munnen.
Före vinet är klart ska det stå i jäskärlet ca 2-4 veckor. Tiden kan variera beroende på sockerhalt, vilken jäst som används m.m. När jäsningen är färdig så kan vinet med fördel tappas om och filtreras ytterligare en gång.