Otaliga möjligheter med vinframställning hemma
Vinframställning hemma har hastigt blivit allt mer populärt. Mycket tack vare att produkterna har utvecklats och utrustningen blivit bättre.
Processen som genomgås påminner i det stora hela om den traditionella vinframställningen. Dock så får vin i den traditionella bemärkelsen enbart kallas vin om det framställs på vindruvor, enligt EUs definitioner. När det gäller vinframställning hemma så experimenteras det oerhört ofta med varierande slags bär och frukter.
Likt den traditionella vinframställningen så är det angeläget att hålla en god hygienisk klass. Minsta förorening kan få stora konsekvenser för smaken på vinet. Det är inte enbart utrustning som ska vara rent – därtill är det betydelsefullt att vattnet som används till bryggningen är ordentligt fräscht. Gert Strand AB säljer allt från färdiga vinsatser till allehanda komplement som kan förenkla och förädla hemmaframställnigen. Bland annat säljer företaget så kallat aktivt kol som är fullständigt perfekt till att förädla vattnet före bryggning.
Fördelen med att inhandla färdiga vinsatser är att alla nödvändiga instruktioner finns. Och det är inte överdrivet besvärligt att lyckas med vinsatsen ifall instruktionerna följs noggrant.
Men att framställa en helt egen vinsats öppnar upp åt att prova med olika bär eller frukter och experimentera med annorlunda jäst. Därtill kan varierande jäsningstider leda till markanta smakskillnader.
En bra utgångspunkt är att använda sig av en brygghink som rymmer ca 30 liter. Det är viktigt att den är utrustad med ett vattenlås som är placerat vid gummit på hinklocket. Skummet som bildas under jäsningen de första dagarna kan pysa genom vattenlåset ifall hinken är för liten.
I första skedet förjäser man vinet och därpå ska det tappas om, och då behövs en större jäshink. Därutöver behövs en sughävert för att tappa vinet från en hink till en annan. hembryggning vin.
En absolut nödvändig attiralj är oechslemätaren som är till åt att mäta upp sockerhalten i vinmusten som bildas under förjäsningen. Ett mätglas är också nödvändigt och bör vara tillräckligt stort att oechslemätaren ryms. En tillräcklig storlek på mätglas brukar vara 100 ml. Tänk på att det inte jämt är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Olika bär och frukter innehåller skilda mängder extraktämnen som i sin tur kan variera utslaget.
Glöm inte att ta fortsatta prover av vinet med oechslemätaren under bryggningens gång. Ett förslag är att mäta upp ca tre deciliter vin i ett litermått och fylla upp 100 ml med hjälp av mätglaset och sänka ned oechslemätaren – läs av värdet. Anteckna samtliga data och för in dem noggrant i en bryggjournal. Att inte ha koll på processen riskerar oväntade överraskningar i slutändan. Smaka därför av vinet ofta och länge i munnen.
Före vinet är färdigt bör det stå i jäskärlet cirka 2-4 veckor. Tiden kan skifta beroende på sockerhalt, vilken jäst som används m.m. När jäsningen är klar så kan vinet med fördel tappas om och filtreras ytterligare en gång.