Hemmaframställning av Vin
En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är lite mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med mängder av goda tips och råd.
Vin är en enastående härlig dryck som kan avnjutas i många olika kontexter. Och annorlunda sorter passar olika bra till olika mat o.s.v. Det medför att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett starkt brinnande intresse för vin. Primärt att dricka vin, men naturligtvis även all form av fakta om vin, som till exempel druvsorter, framställning m.m.
Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner framställer sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är relativt enkelt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att personer har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de tror att det är för besvärligt. Det är viktigt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs aningen självtillit precis som inför allting övrigt vi tar för oss.
Flera ser hemmaframställning av vin som en roande hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Dessutom är det tilldragande att man kan spara tämligen mycket slantar på att brygga eget vin.
Idag är det många vinexperter som arbetar med att oavbrutet förädla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all form av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer oavbrutet flera nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Särskilt påverkar somliga nya jäsrör så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.
Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar också våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är dessutom möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.
För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del nödvändig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.
Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är angeläget att följa det till punkt och pricka. Se även till att noga skriva ned allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt om all tid gått till spillo p.g.a. någon trivial miss. Dessutom ska all utrustning kontrolleras noga före nyttjande. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.
För att få reda på mer kring allting som rör tillverkning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i många reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning och vinprovning.
Det bästa av allting är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig gratis som e-bok på landets samtliga bibliotek. Det innebär att du kan läsa den direkt på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker via ett bibliotek så är du igång.
Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning. Den finns både på allt-fraktfritt . se samt hembryggning . se. Samt går bra att att låna gratis på biblioteken som ebok.