Hemmaframställning av vin – att tänka på
Den som vill uppleva nya smaker och uppskattar vin bör definitivt prova att brygga själv. Vin kan framställas med hjälp av diverse bär och frukter och dessutom genom varierande jästekniker och övriga faktorer.
En klar fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så simpelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därtill generellt billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.
När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är massor som får gastronomisk eufori över att få nyttja vin i maten åt att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken typ av maträtt som lagas.
En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera varierande sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar nog på många.
Det är relevant att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allt som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch samt fungerande. Det är aldrig trevligt att märka att det fattas någonting när man väl ska börja. För att utföra arbetsprocessen i rätt ordning är det utmärkt att åstadkomma ett arbetsschema.
Dessutom medföljer vanligtvis bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket noggrant. Att vara bra förberedd kan nämligen bespara många förargelser samt fel.
Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller inte följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka uppnå ett liknande utomordentligt resultat – alternativt tvärtom, undfly fördärvade smaker.
Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara särskilt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och därtill oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt svårt att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats. coopers hembryggning recept
Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångspunkt av en färdig vinsats. Det ger en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit en aning mer erfaren kan man börja testa att brygga vin på exempelvis egenplockade bär eller frukter.