Hemmaframställning av Vin
En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är lite mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med massor av goda tips och råd.
Vin är en fantastisk härlig dryck som kan avnjutas i många annorlunda kontexter. Och olika sorter passar olika bra till annorlunda mat o.s.v. Det innebär att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att flera har ett starkt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men självklart även all typ av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.
Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är ganska enkelt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår för att de tror att det är för besvärligt. Det är betydelsefullt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs lite självförtroende precis som inför allt annat vi tar för oss.
Flera ser hemmaframställning av vin som en festlig hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det tilltalande att man kan spara rätt så mycket pengar på att brygga eget vin.
Idag är det många vinexperter som arbetar med att jämt utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer jämt åtskilliga nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar somliga nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen. Mer information här Turbojäst & Jäst
Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar även våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är dessutom möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.
För att komma igång att brygga eget vin hemma krävs en del väsentlig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.
Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är viktigt att följa det till punkt och pricka. Se också till att noga skriva ned allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir färdig. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo p.g.a. någon trivial miss. Därtill ska all utrustning kontrolleras ordentlig före användning. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.
För att få reda på mer kring allt som rör framställning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt många människor i närmare 30 år (den har utkommit i åtskilliga reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning och vinprovning.
Det bästa av allting är att boken bara finns några knapptryck bort. Den finns nämligen åtkomlig gratis som e-bok på landets samtliga bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker via ett bibliotek så är du igång.
Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning.