Hemmabryggning – en gemytlig hobby
I boken Hemmaframställning av fin konstaterar Kjeld Erlandsen hur kul det faktiskt är att brygga eget vin. Hans intresse åt vin är brett och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.
Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen vandrat framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat skilda tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större omfattning ska reflektera kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag många hushåll som brygger vin eller har provat på att brygga.
Givetvis är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar samt kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större grad bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns följaktligen potential att ge vinet en otvetydig riktning redan från början. Därtill har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av vissa nya vinjäster.
Kjeld Erlandsen anser att hemmabryggning inte bara är bra för att det är billigt utan därför att det är trevligt att förbättra sin helt egna produkt. Det blir synnerligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna bistå hemmabryggare men även tjäna som underlag åt diverse vinklubbar.
Det finns dock en bra fördel med att hemmaframställning av vin är relativt billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju definitivt hemma ihop med den gastronomiska glädjen. Med hjälp av hemmagjort vin öppnas många möjligheter. Varför exempelvis inte använda några flaskor vitt vin att koka fisken i?
Kjeld tipsar dessutom om att gå samman i mindre bryggarlag. Måhända ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att utväxla vetande och erfarenheter.
I Hemmaframställning av vin är det inte bara Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och skänker trygghet åt hemmabryggaren. Han tar också upp tips från andra vinbryggara som han anser vara värda att sprida.
Den här boken är särskilt betydelsefull på så vis att det finns enormt få böcker på marknaden om vinframställning som ger en motsvarande noga och grundlig skildring av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte bara hela den praktiska processen utan ger också tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Gå till Candyshot 20 ml till 75 cl
Kjeld menar att vintypen i allra högsta grad är avhängig frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin samt dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive falang är helt å hållet avhängig bryggprocessen. Men en betydande tumregel för allt vin är att bara välja högklassiga råvaror.