Erytritol
Erytritol – ett exceptionellt sockersubstitut
Kolhydratämnet erytritol finns naturligt i bland annat meloner, päron och druvor. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska struktur har likheter med både socker samt alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.
Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. Erytritol är således passande för den som vill äta en lågkolhydratkost och undkomma de onödiga kolhydraterna.
Erytritol produceras genom att jäsa druvsocker. Genom att tillsätta vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är fullt naturlig.
Dessutom innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är utmärkt i jämförelse med vanligt socker som består av 400 kalorier per 100g.
Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt ofarlig verkan som påminner om samma kylande effekt som Xylitol och mentol äger.
Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Därför passar erytritol perfekt för diabetiker.
En uppenbar styrka med erytritol Klicka här är att kroppen behandlar ämnet på annat sätt än andra sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.
Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de endast partiellt absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser och fettsyror, vilket kan medföra lös mage.
I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i dryck eftersom det finns en utökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Fastän Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så tvingas ämnet innefatta samma lagstiftning.
Erytritol bör ej intas 3 år efter framställning om man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Erytritol säljs under åtskilliga varierande varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar utmärkt för bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därtill som en antioxiant.