Erytritol
Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron och meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker och alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.
Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är således passande för den som vill inta en lågkolhydratkost och undslippa de onödiga kolhydraterna.
Erytritol framställs genom att jäsa druvsocker. Genom att tillsätta vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är fullt naturlig.
Därutöver innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är utomordentligt gentemot vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g. sötningsmedel vs socker
Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt harmlös verkan som påminner om liknande kylande verkan som Xylitol och mentol har.
Intag av erytritol medför inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Följaktligen passar erytritol perfekt för diabetiker.
En tydlig styrka med erytritol är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns vetskap om så tas den upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.
Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de blott delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser och fettsyror, vilket kan medföra lös mage.
I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i förfriskning därför att det finns en ökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Fastän Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så tvingas ämnet innefatta samma lagstiftning.
Erytritol bör inte intas 3 år efter framställning ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Erytritol säljs under många olika varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som består av 500 gram. Strösöt passar perfekt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar därtill som en antioxiant.