Erytritol
I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, eftersom det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras alltså outnyttjat genom urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol produceras. När man tillsätter bakterier till druvsockret så sker ändring och det blir erytritol, enligt en absolut okonstlad procedur.
Ämnet är bra lämpat åt den som önskar inta en lågkolhydratkost och undslippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och funkar även som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medan vanligt socker innehåller 400 kalorier per 100g.
Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk uppbyggnad som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Även om ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.
Erytritol äger likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket brukar förmedla upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfull effekt och den påminner en del om samma kylande verkan som xylitol och mentol har.
Erytritol är särskilt lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.
Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare åt tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage.
En egendomlig omständighet runt erytritol är att ämnet ej tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck med tanke på att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.
Ifall man följer föreliggande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Det finns olika varumärken som innehåller erytritol Klicka här. Via Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som uppskattar bakning är strösöt perfekt. Samtliga godsaker som man tycker om att stoppa i sig kan helt plötsligen bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker och ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.