Det går att söta med sötningsmedel på något nyttigare sätt än med socker
Många kan knappast ens ha i tanke sig något liv förutan att kunna söta.
Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Sackarin är ett av många exempel på sötningsmedel man kan använda med gott samvete.
Men sackarin är verkligen icke det enda eller ens det effektivaste alterntivet till vanligt socker.
Redan på 1800-talet började sackarin att användas som sötningsmedel för kaffe och te istället för socker. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
En gudasänd gåva till alla diabetiker. Sötningseffekten är hela 500 ggr jämfört med vanligt socker, men den lite kemiska metalliska smaken uppskattas inte av alla.
Ett annat bra alternativ är Sukralos som sötningsmedel som smakar gott och har bara ett fåtal kalorier.
En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. En anledning att Sukralos smakar som socker är att det är framställt av socker. Ytterligare ett sötningsmedel är Cyklamat som dock är svagare än Sukralos.Cyklamat ett samlingsnamn för olika salter som används som sötningsmedel och har runt 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Ett mycket känt sötningsmedel är Aspartam som byggs upp av två olika aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.
Aspartam har ett problem, att det smakar kemiskt.
Men det existerar dessutom några medel som är alldeles naturliga och som blivit väldigt omtyckta
Det har varit ganska heta diskussioner om artificiella sötningsmedel typ Aspartam och sackarin och olika typer av varningar har publicerats om att använda dem.
Då stevia som också kallas för sötflockel kom ut på marknaden så var det många som blev glada.
Stevia finns som sötströ och är mycket nyttigare att använda än vanligt strösocker. Denna sötning är cirka 18 gånger sötare än med vanligt strösocker.
Stevia har ett problem och det är att det har en lätt smak av lakrtits. Tillverkare av Stevia sötmedel har försökt att blanda i annat för att dölja bismaken, men det har inte lyckats så bra.
Erytritol är ett naturligt sötmedel som finns i päron och melon. Du ser ingen skillnad på detta från vanligt socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.
Sukralos och Erytritol kan vara svårt att hitta i vanliga butiker men på prisad.se och allt-fraktfritt.se finns de alltid.
Articifiella sötningsmedel måste du stoppa i dig enorma mängder av innan det anses vara skadligt.
När och om du inte gillar Stevia och de andra naturliga alernativen så finns alltid sackarin och Sukralos som kända preparat. Till “syvende og sist” är det ju smaken som ska avgöra vilken du vill använda.