Brygg ditt eget vin hemma
Nu för tiden har vinsatser för hemmabruk med tillhörande utrustning utvecklats avsevärt, och det har blivit mycket enklare att brygga sitt vin. Det är dock betydelsefullt att noggrant planera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från inledningen.
Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det typiskt att brygga på allehanda bär och frukter.
Om man använder sig av exempelvis bär så ska de först krossas och blandas med vatten. Det är viktigt att kärlet är noggrant rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut bort dåliga bär och rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvanska den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör även vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.
På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas någorlunda mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra.Mer info: På denna sajten Bordsvattenaromer 100 ml ger 50 liter
Genom att vispa vinet i ett litermått före provtagning kan man emellertid få undan en rejäl kvantitet av kolsyran. Tänk dessutom på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som likaså påverkar densiteten.
När förjäsningen är klar måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var ingående med att inte få med något annat än enbart vätska ner i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att få mer smak. Vinet ska jäsa i ca 2-4 veckor beroende på vilken sort av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.
Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och vänta därefter en månad till innan upptappning av vinet.
Var noggrann med att skölja ur hinkar samt kärl utförligt efter användning. Det bästa är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det utmärkt att ha ett fat att placera skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.
I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett väldigt sortiment som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara simpelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder även mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer dessutom aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som flera hemmabryggare använder sig av.