Är allt socker likvärdigt?
Socker är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.
Socker är sött samt rikt på energi och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker mestadels om raffinerad sackaros.
Strösocker och bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker som bit- eller strösocker.
Det finns flera annorlunda sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.
Vi får i oss allt för mycket socker och kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk såsom Coca Cola är inte sunt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?
Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika stora mängder socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice innehåller vitaminer samt mineraler vilket du knappast hittar i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.
Ca 9% är sockerarter, resterande är fibrer.
Ungefär 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i massa skilda livsmedel så att producenterna kan skryta med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med flera skilda namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men har bara ca 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% äkta produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd olika varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.
Noll kalorier samt noll GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och äger likadan granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner och svamp med mera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.
Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men alldeles sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, till fullo kolhydratfria, ger endast sötman och är utomordentlig till kaffe, te och liknande.
Sacketter ger enbart sötman.
Vill man dessutom ha “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så finns det en pulvermix med maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med hjälp av syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.
Maltodextrin tillämpas främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin därför att det tas upp raskt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till fyra kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin cirka 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, inte någon laxerande verkning vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ungefär 2000 i Europa.
Substansen tillämpas som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.
Debatten gällande risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.