Alkoholfri smak av absint från Aromhuset
Nu kan man få smak av den gamla konstnärsklassikern Absint i sitt kolsyrade vatten. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är simpel att dosera med hjälp av kapsyl alternativt doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt aningen bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.
Både Van Gogh samt Hemingway var kända för att tycka om Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck innehållande nervgift som sades etablera bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar samt bland bohemer. En del anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till galenskap.
Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som vanligen ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig snurrig i skallen. Smaken är oerhört udda med en touch av lakrits, den kommer sig från de skilda kryddiga örterna som förekommer i receptet – bl a stjärnanis och malört.
Oftast blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar samt blir oklar. Att dricka Absint rent bränner ordentligt i halsen, även ifall smaken fortfarande är enormt god.
Nu kan man erhålla smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens gjord på örtextrakt och oljor som smakar exakt som den Absint man får på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen eller frambringa snurr i skallen. Smaken är kryddig samt eldig med en bitter underton vilket folk med utvecklade smaklökar kommer att uppskatta.
Vill man så kan man prova att blanda en aning av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte endast till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till olika saker. Just Absint känns som en självklar arom att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar fantastiskt som smakförstärkare i allting från te till grädde samt bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.
Totalt sett har Aromhuset 16 annorlunda smaker i sitt utbud, allting från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska samt klassiska smaker som man kan mixa efter eget sug. Doseringen är enkel med hjälp av smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja mäta upp 2 ml essens per liter vatten «Då ges man en tydligare smak än det man kan finna i butik.», säger han «Därefter kan man själv avgöra om man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid olika tillfällen.», lägger han till.
Det smaksatta kolsyrade vatten man köper i butik idag är väldigt populärt, men Strand menar att valmöjligheten fortfarande är otroligt begränsad. Allt detta kolsyrade vatten är enormt svagt smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så stort som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta själv och skapa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar också att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.
Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad samt beprövad och skiljer sig rätt så radikalt från de andra, mer rena smakerna. Men Strand tror att om man uppskattar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.